seo za pocetaj

SEO je jednostavan proces koji mnogi sasvim bespotrebno zakomplikuju.

 • Comments:  0
 • 8 months ago

Ovaj tekst sam počeo da pišem iz dva razloga: internet je pun raznoraznih autora koji recikliraju tudje tekstove kao i istraživanja sa ne tako jasnim i detaljnim polaznim smjernicama. Često i pogešnim premisama.

SEO je jednostavan proces koji mnogi sasvim bespotrebno zakomplikuju. Često na netu možete pročitati o broju ključnih riječi, da ključne riječi moraju biti u nekom procentu, da prva strana na Google sadrži 1447 riječi u prosjeku, da treba pisati dio teksta ovako, dio onako...

U realnosti:

 1. Sa ključnim riječima samo ne treba pretjerivati tj. ne smije ličiti na stafanje, otuda i neki procenat preko kojeg ne smijete preći jer će tražilice pomisliti da ste spamali.
 2. Tekst rijetko ko pročita od početka do kraja, zapravo taj procenat je jako zanemarljiv.
 3. Slike igraju ogromnu ulogu kao i CTA (call-to-action) dugme.
 4. Da, ako nemate stotine hiljada kvalitetnih povratnih linkova (backlinks), vaše strane trebaju sadržati oko 1600 riječi.

Arhitektura stranice ili hijerarhija cijelog web-sajta su jako važni. Bitno je:

 1. Koju stranu/e najviše linkujete
 2. Da uvijek imate napisane Meta titles i Meta Descriptions za svaku stranu i da se poklapaju sa H1 tagom. Da svo troje uključuju ključne riječi.
 3. Meta tagovi se mjere u širinu, ne brojem karaktera, pa ih držite ispod preporučenih maksimuma za karakter ili dva.
 4. Da sredite headings-e (h1, h2, h3, h4)
 5. Alt tagovi, imena slika
 6. Prosječna strana se učitava za sekund i po, ne idite lošije od toga.

Ljepota sajta i SEO!?

Već neko vrijeme postoji trend da se sajt radi u reaktu ili da se složi sa 47 skripti na jednoj strani a ukupan broj template-a ne prelazi 10. Presmiješno. Morate biti svjesni i razdvojiti da li ste agencija koja konkuriše Leo Burnettu ili morate složiti jednostavan sajt za korišćenje. Sredina ne postoji.

Jedina formula za izradu sajta je da Korisnik mora što brže i što lakše doći do proizvoda i glavne informacije sa što manje šetnje po sajtu. Ako on želi istraživati o firmi i ostalim proizvodima, učinite mu uslugu i napravite da može to uraditi jednostavno.

Želite da se sve pomjera?

Postoji ogromna tendencija da se sve na sajtu pomjera, da svaki elemenat strane igra i da je sa nekim javascript efektom. Zaboravljate, od toga smo odustali poslije 90-tih. Pobjegli smo od šljaštećih sajtova na kojima snijeg pada, pobjegli smo od sporih sajtova, banera napravljenih u flešu itd itd... Pobjegli od svega toga da bi sada dizajneri uzeli glavnu riječ i stukli na jedan div 500kb skripti i brdo inline koda. Ah, to su u 99% slučajeva WordPress stručnjaci.

Da vas niko ne laže, za sajt ili bilo kakav SEO, UI & UX nije vam potreban niti jedan efekat osim često hover na dugme i eventualno linkove. Najvažnija stvar je izgraditi povjerenje a to se ne dobija samo ljepotom sajta.

Smori se u ne tako živu diskusiju:

Copyright © Vujosevic. All Rights Reserved.