Nesselwang

Kako putovati mimo turističkih agencija

Osvrt na aplikacije, putarine, vinjete i kako najlakše bukirati smještaj.

  • Comments:  0
  • 2 years ago

Moja prosječna dnevna vožnja je izmedju 800 i 1200 kilometara, ali zadnjih godina, ta brojka se vrti oko manje brojke a bojim se da ubuduće neće prelaziti 800. Shodno tome, planiram i putovanje. Prva stvar na spisku je nazvati majstora da prekontroliše auto. To nikada ne preskačem, tim prije jer je u Evropi jako skupa vučna služba i popravka. I ne što će vam popraviti kvar, nego vas neće pustiti da se odvezete ako išta drugo imate neispravno na autu (Njemačka).

Druga stvar je planiranje rute preko Google Maps. Mapu pogledam u isto vrijeme kada sam planirao krenuti kako bi mi pokazala gužve na putu i granici, špiceve i zastoje. Ako putujete duže, vjerujte, ovaj savjet će vas spasiti izgubljenih sati i nervoze.

Crveni markeri su putovanje, a plavi označavaju povratak

Mnogo puta sam pokušavao naći podatke o cestarinama i tunelima koji se plaćaju na internetu, ali je sve rasijano. Teško je naći koliko tunela morate proći i da li se plaćaju. Postoje kraće rute od ove na slici, ali ne i jeftinije i brže. Zapravo, jedino obilazak jedne rute u Austriji bi vam ušparalo 30+ eura i ako ne žurite, a 100 eura gore dolje ne predstavlja problem, onda toplo savjetujem put preko Trsta, Udina i preko Alpa.

Vinjete, putarine, tuneli i gorivo

U Hrvatskoj nemate vinjete ali se plaća autoput. Od ulaska kod Ploča pa do izlaska iz Hrvatske prije Maribora, platićete oko 41 euro. Ovo je dobar momenat da vas posavjetujem da uvijek imate para na Visa/Master kartici jer je vjerovatno da će vam vratiti hrpu Kuna iako ste platili dionicu 12 eura.

Vinjete UVIJEK lijepite gdje je naznačeno na njima! Rijetko je ali mogu vas kazniti. Mislim da je za Austriju obavezna vinjeta i kad se vozite van autoputa na "SnellStrase". Obadva su obillježena slovima A i S.

Pazite kako vozite na autoputu ali po nepisanom pravilu policija vas neće kazniti ako vozite brže: za 20km/h u Hrvatskoj, 6km/h u Austriji, 10km/h u Njemačkoj. Kamere će da vas slikaju za najmanji prekršaj ali pošto nemaju ugovor sa Crnom Gorom, kazna vam neće doći.

NIKADA ne točite gorivo na autoputu, nigdje!

U Hrvatskoj je najskuplje gorivo u okruženju, pa ako točite u eurima, radnik na benzinskoj će vam zaračunati malu proviziju, vratiti hrpu kuna i poželjeti vam sretan put. Dok se vi sabirate, shvatićete da ste platili litru dizela 1.9 eur.

Koliko god da ste umorni, isplati se sići sa autoputa i natočiti rezervar u prvom selu ama baš u bilo kojoj državi osim u Crnoj Gori jer kod nas država reguliše cijenu.

Otkrivajući razne benzinske, u Njemačkoj sam sipao jeftinije gorivo nego kod nas. Doduše, benzinska nije bila baš blizu autoputa ali mi smo tuda prolazili svakako. "Do čepa majstore!". Uh, nidje ne sipaju gorivo nego morate uraditi to vi sami.

Besplatna vožnja Uberom

Ako se nadjete u državi u kojoj vozi Uber (taksi) kliknite na ovaj link da se registrujete: https://www.uber.com/invite/uberkotorskiferal ili iskoristite promo kod "uberkotorskiferal" da dobijete besplatnu vožnju. Imajte na umu da dužina besplatne vožnje zavisi od cijena i razlikuje se po državama.

Jeftin smještaj

Po nekom svom pravilu, skoro uvijek kontaktiram vlasnika prije bukiranja. Ako je ljubazan i umije kulturno i brzo da odgovori na email, onda sam prililčno siguran u poslovnost i pedantnost. Naravno, oslanjam se na komentare, a kako se i sam bavim poslom marketinga, uzimam ih sa rezervom.

Apartman u Sloveniji

Od aplikacija koristim AirBNB i Booking. Prvu koristim za baciti pogled jer sam imao ružna iskustva sa odbijanjem smještaja i vraćanjem para u zadnjem momentu, što se ne može desiti na Booking. Pored toga, Booking često ima i popuste, "last minute" ponude, a često se novi vlasnici bore za ocjene pa daju zadnje sobe po jako jeftinim cijenama. Obavim sve preko sajta, bukiram, platim, a aplikacije mi služe za kontakt i kad je hića. Takodje, adrese provjerim dva put i prebacim ih na GPS (Here i Google Maps) kako ne bih lutao. Ako sam bio zadovoljan smještajem, ostavim lijep komentar.

Par puta sam sa benzinske nadomak grada bukirao sobu preko Booking.com. U Budimpešti smo dobili dvosobnu sa 5 kreveta i ogromnim salonom za 70 eura. PS: Izbjegavajte Madjarsku i bilo kakvo zaustavljanje. Ako krenete do toaleta, neka vam neko ostane pored auta da budno prati da vam neko ne probuši gumu ili uradi neku smicalicu.

Gasthof Engel - odličan smještaj i besplatni kolači

HERE i Google Maps rade offline ako skinete mapu. U prvoj aplikaciji skidate države ili djelove država dok u GM skidate parcijalno. Probao sam navigacije na više jezika ali najbolja je ako vas upućuje na Hrvatskom jeziku.

Otkrivanje gradića

Kad god se negdje smjestimo, požurimo na tuš i brzo odemo van. Često se vozimo i po 100km da bismo posjetili i vidjeli neko novo mjesto. Prošli put je bio Heidelberg koji me podsjetio na Kotor, a ovaj put neslućeno lijepi gradić Nesselwang u podnožju Alpa na kojeg smo sasvim slučajno naletjeli. Čaroban mali grad.

Čarobni gradić Nesselweng

Sa zapadne strane je vidikovac. Proširenje, klupe, obavještenje i lijepo spremljeni besplatni flajeri. Čim smo se spustili, vidjeli smo da su proslavili 130 godina djećjeg skijanja prije nekoliko godina kao i Ski muzej (nisam ni znao da postoji tako nešto).

Države za izbjegavanje?

Pošto sam čuo dosta priča, a na benzinskama stoje znakovi kako vam lopov buši gumu ili krade iz auta, Madjarsku prodjite u jednom dahu. Ako vozite kasno noću, čuvajte se po Slovačkoj jer nam se dva put desilo da bježimo autom. Srećom je auto imalo odlične gume pa smo po crnom ledu bili mnogo brži.

Smori se u ne tako živu diskusiju:

Copyright © Vujosevic. All Rights Reserved.